Prilikom kupovine računala, bilo da se radi o stolnom ili prijenosnom (s time da je ova podjela grafičkih kartica puno zapaženija kod prijenosnih računala) onaj komad hardvera oko kojeg se najviše ”lome koplja” i kojeg je vjerojatno najteže odabrati jest svakako grafička kartica.

Iako se grafičke kartice razlikuju po kvaliteti, količini radne memorije, brzini obrade podataka, radnom taktu, mogućnosti overclockanja i naravno- cijeni, postoje još neke razlike između njih za koje ste vjerojatno čuli, s time da možda niste sa sigurnošću znali o čemu se radi.

Vjerojatno ste barem jednom u svome susretanju s grafičkim karticama čuli za nazive ” integrirana” i odvojena (ili ‘‘dedicated”) kao i za riječ ”discrete.” Prva stvar koju trebamo razjasniti jest to da riječi ”discrete” i ”dedicated” znače jedno te isto, tako da umjesto tri postoje dvije stvari koje ovdje trebamo znati razlikovati, a to su značenje riječi ”integrirana” i ”odvojena” ili ”dedicated.”

Koja je razlika između integrirane i ”dedicated” grafičke kartice? Koje su prednosti jedne, a koje su prednosti druge grafičke kartice? Nešto više o tim pitanjima kao i o još nekim ćemo reći u nastavku.

Ovisno kakvo vam računalo treba takvu ćete i grafičku karticu kupiti

Naravno, ako ste gamer i ako najviše gravitirate prema tome da imate neko snažno i brže računalo koje će bez problema moći pokrenuti najnovije naslove igara, sigurno je da ćete htjeti da vaše računalo sadrži ”dedicated” grafičku karticu.

Nasuprot toga, ako niste gamer i ne tražite računalo koje će biti sklopljeno za neki zahtjevan posao (kao što je recimo grafičko dizajniranje), odabrati ćete računalo s integriranom grafičkom karticom. Ipak- koja je točno razlika izmešu ova dva tipa grafičke kartice?

Integrirana grafička kartica

Glavna i najvažnija stvar kod integrirane grafičke kartice (ili GPU) jest ta što ova grafička kartica ne koristi vlastitu radnu memoriju iz razloga što je nema. Umjesto toga svaka integrirana grafička kartica dijeli radnu memoriju s radnom memorijom računala. Što to znači u praksi?

Recimo da vaše računalo, ili laptop ima 2 GB radne memorije i integriranu grafičku karticu. U ovom slučaju grafička kartica će moći najviše iskoristiti do 256 MB radne memorije za svoje aktivnosti. To će značiti da vaše računalo više neće imati 2 GB radne memorije nego u teoriji 1.8 GB RAM jer će 256 MB ”otpasti” na grafičku karticu.

Naravno, ova potrošnja radne memorije se još može i povećati. Povećavanje potrošnje i iskoristivosti resursa radne memorije se najčešće događa u situacijama kao što je igranje igara ili drugi zahtjevniji procesi koji više ”naprežu” grafičku karticu.

Koje su prednosti integrirane grafičke kartice i postoji li prednost? Prva i najveća prednost ovakvih grafičkih kartica jest ta što su one uvijek jeftinije od ”dedicated” grafičkih kartica. Zbog toga i integrirane grafičke kartice uvijek u pravilu jesu sastavni dio jeftinijih računala. Osim toga  integrirana grafička kartica troši manje struje, što je odlična stvar kod laptopa (jeftiniji laptopi su često i sklopljeni na način da procesor, grafička kartica, radna memorija i baterija budu ”u suradnji”).

Sve u svemu integrirana grafička kartica i računala koja ih imaju u sebi, su idealne za ”casual” korisnike koji ne žele raditi zahtjevne poslove na računalu. To ne znači da integrirana grafička kartica ne može pokrenuti igre. Nove integrirane kartice će moći pokretati novije naslove, ali na nižim rezolucijama i detaljima tako da o tome treba voditi računa kada se govori o gamingu.

”Dedicated” grafičke kartice – njihove prednosti i nedostaci

”Dedicated” grafička kartica ima svoju vlastitu radnu memoriju, što je vrlo dobra vijest za radnu memoriju sustava, jer na ovaj način cjelokupna radna memorija računala ostaje netaknuta. Recimo, ako imate Nvidia GeForce 920M grafičku karticu sa 2 GB radne memorije i računalo sa 4 GB RAM, tih 2 gigabajta će funkcionirati na sasvim odvojen način od 4 GB radne memorije računala (zbog čega je i nastao naziv ”odvojena” ili ”dedicated”).

”Dedicated” grafičke kartice su idealne za sve one korisnike koji se smatraju gamerima ili za one koji će to tek postati, kao i za one koji na svojim računalima žele raditi sve one ”heavy-duty” aktivnosti, kao što je programiranje, dizajn i sl. Još jedna super stvar kod ”dedicated” grafičkih kartica, pogotovo kod onih za stolna računala jest ta što dolaze i u SLI konfiguraciji, to jest da ih možete staviti više od jedne na matičnu ploču računala (pod uvjetom da matična ploča računala to dopušta). Na ovaj način u radu možete ostvariti dodatan ”boost”, što je itekako korisno ako želite igrati najnovije igre na najvećim detaljima i visokim rezolucijama.

Postoje li nedostaci ”dedicated” grafičkih kartica? Ako postoje, koji su?

Postoji nekoliko da tako kažem ”nedostataka” ”dedicated” grafičkih kartica. Ono što će vam prvo biti potrebno ako imate računalo sa ”dedicated” grafičkom karticom jest dobro prozračivanje i dobar sustav hlađenja. Razlog je jednostavan: ovisno o snazi i brzini grafičke kartice ona se prilikom rada, pogotovo onog zahtjevnijeg- zagrijava.

Što je grafička kartica snažnija i što je aktivnost koju ona obavlja složenija i kompleksnija to se grafička kartica više zagrijava, stoga je vrlo važno paziti na adekvatno hlađenje i prozračivanje računala. Ovo pogotovo može predstavljati problem na laptopima u kojima su sve komponente ”gusto” složene. Kod laptopa je najvažnije da laptop bude na ravnoj, glatkoj površini i da između površine na kojoj je laptop i laptopa bude prostora za protok zraka jer će to olakšavati hlađenje.

Druga stvar vrlo važna za laptope jest ta da laptop nikada ne smije biti na površinama kao što su deke, pokrivači, tepisi niti bilo koja slična površina sa koje bi laptop mogao povući vlakna, čestice, prašinu i bilo što slično.

S obzirom da ”dedicated” grafičke kartice nude i više ”sirove snage” logično je za zaključiti da su računala s takvih grafičkim karticama kao i takve grafičke kartice – skuplje.

Integrirana ili ”dedicated?”

Svaki od ova dva tipa grafičkih kartica ima svoje prednosti kao i nedostatke. Ako ste OK što se tiče novca, ako ste gamer i želite da ti pixeli i taj ”bloom” efekt izgleda lijepo kao u snu, onda si dajte oduška i kupite si jednu ”dedicated” grafičku karticu.

Ako ste pak povremeni gamer i OK vam je to da možete igrati starije igre ili možda samo neke od novijih, ali na nižim detaljima u tom slučaju odaberite integriranu. Niža potrošnja energije i niža cijena je ono što ćete svakako dobiti s jednom ovakvom grafičkom karticom.