Internet je nešto bez čega velika većina korisnika tehnoloških gadgeta danas gotovo da i ne mogu. Internet je postao dio naše svakodnevice. Bilo da se radi o jednostavnom pregledavanju društvenih mreža kao što je Facebook, chat s kolegama i prijateljima ili pak korištenje sadržaja s internetskih stranica, internet je nešto što je već dugo vremena postalo da tako kažem, dio nas.

Svi mi koji svakodnevno koristimo internet i koji se znamo služiti internetom znamo što je potrebno učiniti ne bismo li se spojili na mrežu. Svaki uređaj koji ima mogućnost spajanja u sebi ima određene druge uređaje koji omogućuju ostvarivanje spajanja na internet. Jedan od tih uređaja je i modem.

No, sam modem nije dovoljan. Ono što nam isto tako treba prilikom spajanja jest signal pružatelja internetskih usluga. A tu je onda i router. Što je modem, a što router, kakva je razlika točno između ova dva uređaja te je li istina da trebamo oba uređaja da bismo se mogli spojiti na internet – saznajte u nastavku članka.

Što je to modem i čemu služi?

Modem je uređaj čija je prvenstvena namjena spajanje vas, odnosno vašeg uređaja s pružateljem internetskih usluga. Kao što sam napisao u uvodu članka, bez obzira na to kakav modem naši uređaji imali i kako kvalitetan router se nalazio u vašem stanu, ako ne postoji signal pružatelja internetskih usluga, od spajanja neće biti ništa.

Modem može biti takav da se korisnik ”putem njega” može spojiti na internet na više načina: spajanje na internet se može odvijati putem kabela ili se korisnik može spojiti na DSL internet. Najkraće i najjednostavnije rečeno- modem je u stvari nešto poput poveznice između interneta i lokalne mreže.

Naravno, ono na koji način će modem kojeg imate u vašem uređaju spajati taj uređaj s internetskom mrežom najviše ovisi o tome o kakvom načinu spajanja na internet se radi. Na primjer, modem se može spojiti i može biti spojen na vlakna, odnosno kabel, na mobilni uređaj ili satelit. Ono što svaki modem ima jest nešto to se zove Ethernet utor. Radi se o vrsti utora unutar kojeg se može utaknuti kabel za Ethernet način spajanja na internetsku mrežu. U stvari radi se o tome da se putem tog kabela modem spaja na vrstu DSL mreže.

Još jedna stvar koja je specifična kod modema jest ta da jedan model modema neće raditi na svakom pružatelju internetskih usluga. Svaki pružatelj internetskih usluga ima da tako kažem, svoje načine rada, tako da ovisno o tome o kakvom pružatelju internetskih usluga je riječ, modemi se razlikuju.

Što je router?

Router je uređaj koji služi izravnom povezivanju na internetsku mrežu. Recimo ja dok sada pišem ovaj članak, koristim prijenosno računalo koje je spojeno na Wi-Fi internetsku mrežu putem routera koji se nalazi u susjednoj prostoriji. To u stvari znači da router služi za izravno povezivanje na internet, žičnim ili bežičnim načinom.

Router može biti korišten i za spajanje ili objedinjavanje više vrsta internetskog spajanja ili više podvrsta internetskih mreža (kao što su na primjer LAN ili WAN) na način da router pruža usluge spajanja ili bežično ili putem žice. Kada korisnici kažu da je njihov uređaj (pametni telefon, prijenosno računalo ili bilo koji drugi uređaj koji ima mogućnost spajanja na internet putem Wi-Fi konekcije) spojen na Wi-Fi mrežu ono što korisnici zaista misle pod time jest da su njihovi uređaj spojeni na router putem bežične, Wi-Fi internetske konekcije.

Ako imate širokopojasni router dobra vijest jest da se i takav router može koristiti za spajanje mobitela na internet. Router upravlja paketima podataka te pritom koristi kabele i raznorazne headere ili usmjerivače i na taj način može pronaći najbolji mogući put koji je najodgovarajući za usmjerivanje tih paketa.

I modem i router na istom uređaju? O čemu se radi?

Iako modem i router služe za različite stvari (s time da oba uređaja služe za spajanje na internetsku mrežu, samo na drugačiji način) to ne znači da se ova dva uređaja ne mogu nalaziti na jednom te istom uređaju. Postoje uređaji koji imaju i routere i modeme unutar sebe. Naravno radi se o specifičnim uređajima koji unutar sebe imaju ugrađenu mogućnost ”2 u 1” i koji pritom koriste odgovarajuće programe.

Unatoč tomu što se može činiti i što može izgledati kako je uređaj koji unutar sebe ima i modem i router super ideja jer se tako unutar jednog uređaja obavljaju poslovi koje bi inače trebala obavljati dva uređaja, je li to zaista tako? Je li dobra ideja imati uređaj koji u sebi ima i modem i router?

Neki korisnici tvrde kako to i nije tako dobra ideja. Najveći razlog zbog čega nije dobra ideja imati jedan takav uređaj jest fleksibilnost. Dva odvojena uređaja, odnosno modem i router kada su odvojeni, korisnicima daju puno više fleksibilnosti nego što je to slučaj kada imamo uređaj koji ova dva uređaja objedinjuje.

Ako i nemate novi router, nema veze. Dobra stvar i kod onih starijih routera jest da se oni još uvijek mogu spojiti na jedan od utora za Ethernet koji se nalaze u ”2 u 1” uređaju. Ovo je u stvari i najveća prednost posjedovanja jednog takvog uređaja.

Ako stari router spojite na ”2 u 1” dobivate neke dodatne prednosti koje inače ne biste imali, kao što je roditeljska kontrola. A uz to- stari router će raditi bolje. ”2 u 1” uređaj, odnosno uređaj koji objedinjuje i router i modem, da ili ne, opet ovisi od korisnika do korisnika.

Koja je najvažnija razlika između routera i modema?

Router je uređaj koji se može spajati na više različitih uređaja, odnosno na njega se može spojiti više uređaja. Modem je takav uređaj da se na njega može spojiti samo jedan uređaj. Ono što isto tako možete učiniti jest da modem možete spojiti na računalo ili na router, ali ono što ne možete učiniti jest napraviti oboje u isto vrijeme. Nakon što modem dobije informaciju on će je proslijediti bez da je filtrira.

Router sadrži i različite načine i mjere osiguranja, kao što su vatrozidovi. Router će nakon što primi podatke, analizirati ih i vidjeti o kakvim se podacima radi. Sve u svemu, svaki od ova dva uređaja ima svoje prednosti (o nedostacima se gotovo da i ne može govoriti, pogotovo kada razmatramo namjene ova dva uređaja). Ono što je najvažnije za znati (izuzev razlike između ova dva uređaja) jest da bez njih ne bismo mogli ostvariti povezivanje na internet.