blog-2-b

Činjenica da baterije vremenom gube dio svog kapaciteta je općepoznata i to je definitivno nešto što se ne može spriječiti. Jasno je da baterije godišnje izgube prosječno 6-20% svog kapaciteta, no, od korisnika zavisi koliko brzo će baterija gubiti kapacitet. U ovom tekstu navesti ćemo 5 načina na koje uništavate bateriju u svom pametnom telefonu, a ukoliko otkrijete da baš ovako vi koristite svoj uređaj, trebali biste se pridržavati savjeta za poboljšanje životnog vijeka baterije.

  • Korištenje telefona na neprikladnim temperaturama. Korištenje telefona na temperaturama ispod 0 i iznad 35°C ozbiljno šteti vašoj bateriji. Na prosječnoj temperaturi od 25°C baterija izgubi oko 20% svog kapaciteta godišnje, te 6% kapaciteta godišne na prosječnoj temperaturi od 0°C.
  • Regularno pražnjenje baterije do 0% te punjenje do 100%. Litijumske baterije imaju limitiran broj potpunih punjenja (0-100% kapaciteta) prije nego počnu gubiti na kvaliteti, te je zbog toga preporučljivo da bateriju držite između 50% i 80% kapaciteta.
  • Ostavljanje telefona stalno upaljenog. Ostavljanje telefona upaljenog i kad vam nije potreban i konstantno korištenje istog jako šteti bateriji, a povremeno gašenje uređaja ga zapravo čini i bržim jer oslobađa radnu memoriju.
  • Ostavljanje WI-Fi i Bluetooth konekcija stalno upaljenim dovodi do stalnog traženja konekcija, a samim tim i trošenja baterije i sprečavanja baterije da uđe u mod slabe potrošnje (spavanja). Umjesto toga, ugasite ovo dvoje kada vam nije potrebno.
  • Držanje osvjetljenja ekrana konstantno na maksimumu. Kada je maksimalan nivo osvjetljenja uključen, on crpi 80% energije iz baterije, te je zbog toga preporučljivo da uključite automatsko osvjetljenje ekrana.